Spring til indhold

Sove bedre om natten

Søvn er vigtig for alle

For 80 år siden – altså tilbage i 1942 – sov vi i gennemsnit 8 timer i døgnet. I dag – 2022 – sover vi gennemsnitligt i 6,8 timer. Det er en foruroligende tendens. Vi sover 1,2 timer mindre i døgnet, end de gjorde i gamle dage. Det betyder, at vi næsten ikke kommer igennem alle de søvncyklusser, som vores krop og hjerne har brug for. Vi er faktisk ikke udhvilede. Det pudsige er, at vi faktisk godt ved, at 8 timers søvn hver nat er nødvendigt. Hvorfor sover vi så meget mindre? Vi har jo ikke alle sammen søvnproblemer!

Travlhed?

En af forklaringerne ligger sikkert i, at vi har noget mere travlt, end de fleste havde det i 1942. Vi har travlt med at være på de sociale medier. Vi har travlt med jobs, skolegang, fritidsaktiviteter og vi skal også have et socialt liv. 24 timer i døgnet er bare ikke tilstrækkeligt til, at vi kan nå det hele. Så vi skruer ned for søvnen. Er det sundt? Nej, det er bestemt ikke sundt. Vi ved også godt, at for lidt søvn går, ud over hvad vi kan præstere. Og når vi ikke præsterer, så kan vi få stress. Og så er vi inde i en ond cirkel, hvor vedvarende søvnproblemer kan opstå.

Søvnproblemer grundet stress

Alle siger og ved, at et af de første symptomer på stress er søvnproblemer – læs denne guide. Hvis vi så også tænker på, at antallet af unge mellem 16 og 24 år, der lider af stress, er steget med godt 10% over de sidste få år, så er der altså grund til bekymring. Når man er ung, har man brug for søvn. Især hvis man er helt ung. Det går ikke det der med at sige til sig selv, at ’du kan sove, når du bliver gammel’.

Har alle unge med stress søvnproblemer? spørger du nok. Selvfølgelig har de ikke alle sammen problemer med at sove. Faktisk er der mange unge, der sætter pris på at sove længe – helst hver dag. Det må de bare ikke, fordi de skal i skole – eller hen på en uddannelsesinstitution. De skal derfor op tidligt hver morgen – og dermed får de afbrudt deres søvn. Og med det pres på dem, som handler om prøver og eksamener – ja, så kommer stressen. Men der er nogle unge, der har alvorlige søvnproblemer. De sover ganske få timer hver nat. De er måske bange for at falde i søvn efter at have set en film, de har downloadet og set på telefonen. De er måske urolige, fordi de har mange tanker, som de ikke kan tale med deres forældre eller jævnaldrende om.

Naturligvis er det ikke alle unge, der har stress. Men når jeg henviser til dem med stress, så er det, fordi jeg i virkeligheden vil sige, at mange flere unge mennesker har søvnproblemer. Og de kan få stress. Det synes jeg, at stigningen i antallet af unge med stress over de sidste år viser. Og det skal vi være meget opmærksomme på, så vi kan gøre noget ved det. Dårlig søvn giver de unge en vanskelig hverdag.