Spring til indhold

Nervøsitet ved præsentation

Nervøsitet

Du har sikkert oplevet det flere gange, end jeg har. Det der med at være nervøs, når du skal fremlægge – eller præsentere – noget for en stor gruppe mennesker. Selv plejede jeg at få hjertebanken og kold sved i hænderne. Det er ret ubehageligt at have kold sved på hænderne, når man skal håndtere sådan en lille laserpointer, så alle kan se, hvad det er, du taler om.

Du taber den. Den falder på gulvet med et rabalder, som kun du kan høre! Og så du der og må bukke dig ned for at samle den op. Du kan høre dit åndedræt, og du kan mærke, at sveden også begynder at pible frem på panden. Ikke et kønt syn for tilhørerne.

Du trænger til et kursus

Du tager dig sammen, rømmer dig. Forsøger dig med en dårlig vittighed og bevæger dig hurtigt ind i præsentationen. Det går fint. I få minutter. Så kommer næste forhindring: Du kan simpelthen ikke huske, hvad dit oprindelige budskab egentlig er. Du væver dig ud i lange forklaringer, imens du panisk forsøger at få hjernen stillet tilbage til selve budskabet. Du arbejder som en hest på en uendelig mark og kan slet ikke se, at du kan komme hjem. Hvis du har oplevet det, og ikke har gjort, sådan som jeg gjorde, så skal du altså tage dig sammen lige med det samme: Du skal have et kursus i præsentationsteknik hos MBK.

En stor hjælp

Sådan et kursus vil nemlig hjælpe dig til at kunne tackle de problemer, som vi aldrig kan forudse, vil ske under selve præsentationen. Og det vil give dig selvtilliden til at turde stå på scenen og tale til x antal mennesker. Det vil angiveligt aldrig kunne lære dig at komme 100% af med nervøsiteten, du føler. Det kommer med erfaringen. Og måske kommer du ikke helt af med din nervøsitet. Ved du, hvad? Nervøsitet kan vendes til positiv og givende energi. Så vær glad for, at du kan blive nervøs. Et kursus i præsentationsteknik vil dog hjælpe dig til at lære at håndtere nervøsiteten. Sker det, at du taber tråden i din præsentation, så har det måske noget at gøre med, at du har struktureret den forkert fra begyndelsen. Det kan et kursus også hjælpe dig med at få styr på.

Det er jo kommunikation!

Og ja, et kursus i præsentationsteknik kan hjælpe dig med mange andre ting. Fx så kan få du stor indsigt i, hvordan du kan lave en simpel – men fantastisk præsentation med kun få hjælpemidler og få ord på de slides, du vil benytte. Reelt kan du som præsenterende også have enorm gavn af et kursus i kommunikation og konflikthåndtering – se her.

Vi ved jo alle, at en præsentation skal være præcis, kort og klar. Lige fra den første slide. Så der er ikke nogen grund til at skrive lange sætninger. Det er bedre bare at skrive et nøgleord. Det vil holde dig til emnet, uden at du kommer til at løbe ud ad tangenter, som du ikke kan finde tilbage fra. Og du undgår, at du mister dine tilhøreres opmærksomhed, fordi de har ikke brug for at tage lange noter – eller forstyrre andre, fordi de har glemt at slå blitzen fra på deres mobil, når de fotograferer dine slides. Igen: Du kan lære at håndtere den slags, som du kan læse mere om her.