Spring til indhold

Metakognitiv teknik

grayscale photo of woman wearing ring

Er du enig med mig i, at vi alle har negative tanker? Ikke altid – og heller ikke hver dag – men bare sådan en gang imellem? Godt, at du er enig. Det næste spørgsmål, jeg gerne vil stille dig, er, hvor ofte har du negative tanker? En gang om dagen? En gang om ugen? Eller måske slet ikke? Hvis du fortæller mig, at du aldrig har negative tanker, så tror jeg ikke helt på dig. Det indrømmer jeg. Vi har alle negative tanker. Vi kan tænke negativt om en kollega. Vi kan tænke negativt om den udvikling, vi er inde i. Vi kan tænke negativt om os selv. Tænker vi negativt om os selv, så kan det være meget svært at komme væk fra tankerne. Og her skal vi især være opmærksomme. Vi kan gå hen og udvikle adfærdsmønstre, som bevirker, at vi får en dårlig livskvalitet. Og det skal vi være opmærksomme på. De kloge siger jo, at vi – her i Danmark – er et af de lykkeligste lande i verden. Måske kun overgået af nordmændene eller finnerne.

Brug metakognitiv terapi

Når vi har negative tanker, som ikke forlader os, så er vi på vej ind i et dårligt spor. Vi kan blive udsat for psykiske lidelser såsom depression eller angst. Derfor er det faktisk godt, hvis vi er lidt på forkant med den slags tanker. Vi kan gå i terapi hos forskellige behandlere, som kan hjælpe os til at komme af med angsten eller den begyndende depression. Her vil jeg anbefale, at du faktisk går i metakognitiv terapi, så du lærer at få styr på de negative tanker.

Det lyder avanceret. Det er det slet ikke. Metakognitiv terapi består sådan set ikke af andet, end at en specialiseret psykolog hjælper dig til at lære at holde de negative tanker i skak. Og det foregår helt konkret ved, at du får nogle øvelser, som sigter på, at du lærer at dreje dit fokus (i dine tanker) væk fra det negative.

Gode øvelser til metoden

Der findes mange forskellige øvelser til metakognitiv terapi. Nogle af dem skal du lave sammen med din terapeut. Andre kan du lave selvstændigt – derhjemme – eller når du føler, at du er presset på jobbet og hvor de dukker op. Det er noget, som du skal finde ud af i samarbejde med din terapeut. Og her vil din terapeut være den, der skal vejlede dig, så du hurtigst muligt kan få styr på det negative i dit liv. Det handler jo om, at du skal have et godt liv. En god livskvalitet.
Er der noget galt i, at du henvender dig til en psykolog, som er specialiseret i metakognitiv terapi?

Intet. Tværtimod. Du får god behandling, der baserer sig på videnskab og respekt for din personlighed, og som også tilpasses dit behov. Så lad være med at have bekymringer om det. Det, du skal bekymre dig om, er, at få det godt – og generelt komme af med de negative tanker, som får dig ud i en situation, hvor du ikke kan kontrollere dem. Mere er der ikke at sige om det! Tjek denne københavnske psykolog – det er et godt sted at starte!